De Stelling is een prachtige groene zone om het centrum van Den Helder heen. Met Willemsoord als hart van de Stelling en de dijk als verbinding tussen Willemsoord en Fort Erfprins of Fort Kijkduin, kan de Stelling op verschillende manieren worden ontdekt. Er zijn twee routes uitgezet. De routeboekjes hiervoor zijn verkrijgbaar bij de VVV. De Stelling is ook per fluistervlet met gids te verkennen en op verschillende plaatsen in de stad zijn kano’s te huur. De stad is prachtig vanaf het water.

Ommetje

‘t Ommetje Den Helder is een wandelroute van ongeveer 11 km over de historische verdedigingswerken. Langs de route ontdekt u fraaie plekken en uitzichten. U komt langs diverse bouwwerken uit de tijd van Napoleon, Nederlandse verdedigingswerken en ook vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze wandelroute is samen met de Helderse Courant en de VVV ontwikkeld

Verover de forten

Na het succes van ’t Ommetje is een alternatieve route over Stelling Den Helder uitgedacht. Het Noordhollands Dagblad organiseerde in samenwerking met Zeestad in 2011 de herfstwandeling over dit prachtige verdedigingswerk van Den Helder.